Логиката, която би трябвало да следва президентската институция при връчването на мандатите, не би трябвало да предполага третият мандат да бъде връчван на БСП, защото все пак е пета политическа сила. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоко
Той участва в конференция на тема „Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на работещите: синдикални приоритети и политики“.
Ако бъде връчен, предполагам, че нашите национални органи на БСП, ще вземат своето решение дали да работят в посока съставяне на правителство или да върнат веднага мандата, допълни Гьоков. В отговор на журналистически въпрос дали БСП е готова за този мандат, министърът заяви, че БСП е готова, защото е отговорна партия.
Според Гьоков предсрочни избори или ново правителство са еднакво вероятни. Ще ми се в този парламент „мнозинството на промяната“ да може да излъчи ново правителство без значение какви са лицата и фигурите, допълни той. Според него нови избори трудно биха променили ситуацията в парламента. По отношение на социологически проучвания, които предвещават осем партии или коалиции в следващия парламент, той каза, че колкото повече са партиите или коалициите в едно бъдещо Народно събрания, толкова по-големи ще бъдат „пазарлъците“ и по-трудно ще се състави правителство. 
На въпрос дали би застанал отново на този пост министърът каза, че не е правил анализи на желанията си. За мен не е важно кой ще бъде начело на социалното министерство, въпросът е да се продължи тази политика, допълни Гьоков. Вървим в една изключително правилна посока и се надявам без значение кое е правителството или министър на труда и социалната политика, политиките в социалната сфера да продължат в тази реформаторска посока. Пътят е този и трябва да продължим. 
Относно вчерашния вот на недоверие, министър посочи, че не се е случило нещо „нормално“. Мнозинството беше формирано около желанието да бъде следвана промяна от политиките от управлението на държавата, което се случваше 12 години, и изведнъж част от тази коалиция се отдели и напусна „мнозинството на промяната“ и се обърна към статуквото, добави Гьоков. Това няма как да не ме изненадва, защото моите очаквания бяха по-различни, предполагам, че и на българите бяха. Неодобрението, което обществото изказва чрез протестите, е в същата посока – по-голямата част е в подкрепа на правителството, посочи министърът. Не казвам, че това правителство трябваше да оцелее на вчерашния вот, но това мнозинство, което се формира срещу статуквото, срещу бившето управление, би трябвало да продължи, защото другото е връщане към „мрачните времена“. Нито за пенсионерите пенсия, нито за хората добри неща, допълни Гьоков.