За пореден път ставаме свидетели на саботаж на българския парламент от страна на новата управляваща коалиция – „Възраждане“, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС. Това каза на брифинг в парламента Георги Свиленски, председател на ПГ "БСП за България".
Втори ден депутатите не успяват да съберат кворум, за да проведат редовно заседание на парламента.
Свиленски съобщи, че днес на председателски съвет е бил поставен въпросът от проектопрограмата за работа на парламента да отпадне точката за избор на председател на Народното събрание и точката за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 
Както и вчера ви казахме, това са причините новото управляващо мнозинство да не желае българският парламент да функционира, заяви Свиленски. Вече осем дни след свалянето на председателя Никола Минчев новата коалиция няма кандидат за председател на българския парламент. Вчера след свалянето на българското правителство разбрахме от ГЕРБ, че нямат кандидат за министър-председател и нямат намерение да правят правителство. Новото управляващо мнозинство - ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, хвърлят държавата в хаос, добави Свиленски. 
По думите му днес е трябвало да бъде приет законът за европейските средства, касаещ 2,5 млрд. евро пари за България, пари за българския бизнес, пари за българските граждани. 
Относно френското предложение за преговорите на Република Северна Македония с ЕС, Свиленски коментира, че вчера заседанието на външната комисия е било провалено от новото управляващо мнозинство. Той посочи, че позицията на БСП е, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в договора от 2017 г. и декларацията на българския парламент от 2017 г. БСП за България няма да подкрепи каквото и да е предложение. Свиленски подчерта, че това не значи, че обсъждането в българския парламент трябва да спре. 
"Това не значи, че на българския народ не трябва да бъде обяснено каква е ситуацията, какво се предлага и какво нарушава или не нарушава българските национални интереси. Ние няма да бъдем тези, които ще предадем българските национални интереси", каза председателят на ПГ "БСП за България".  
Георги Свиленски посочи, че до края на следващата седмица е трябвало да бъде приета актуализацията на държавния бюджет. По думите му тя вероятно ще бъде бламирана или засипана с предложения, които ще бъдат неизпълними.