Губернаторът на Окинава Дени Тамаки отбеляза 77-ата годишнина от битката за архипелага, една от най-ожесточените по време на Втората световна война, с призив американското военно присъствие на южните острови да бъде намалено, поради опасения Окинава да не се окаже въвлечена в регионалното напрежение, предаде Асошиейтед прес.
Южната островна група е арена на едно от най-кървавите сражения през войната, останало в историята като Битката за Окинава. В боевете загиват около 200 000 души, като близо половината от тях са жители на Окинава.
Това е единствената битка от войната, която се води на японска земя. Тя ще бъде запомнена и с това, че за да забави възможен американски десант в континентална Япония, японската армия жертва местните жители.
На церемония в Окинава за отбелязването на годишнината от приключването на битката на 23 юни 1945 г. около 300 присъстващи, сред които премиерът Фумио Кишида и други официални лица, запазиха минута мълчание по обед и положиха хризантеми в памет на загиналите през войната.
В речта си за мир на церемонията, която се състоя в град Итоман на главния остров от архипелага, губернаторът Тамаки сравни битката с руската инвазия в Украйна и заяви, че разрушаването на градове, сгради и културни обекти и животът в страх на украинците "извикват спомена за битката на Окинава, въвлякла преди 77 години нейните жители".