Истанбулската полиция е задържала голям брой заподозрени за заговор за убийството на израелски граждани, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
В изявление на 13 юни израелският външен министър Яир Лапид призова израелските граждани в Истанбул да напуснат "възможно най-скоро" и засили издаденото на 30 май предупреждение за пътуване в Турция заради заплахи от Иран. Лапид призова израелските граждани да не посещават Истанбул и изобщо Турция без необходимост. "Ако вече се намирате в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро... Ако сте планирали пътуване до Истанбул, отменете го", заяви той.
Турското министерство на външните работи увери ден по-късно, че Турция е "сигурна страна", отговаряйки по този начин индиректно на призива на израелските власти, без да упоменава изрично Израел. Турция е безопасна страна и продължава да се бори с тероризма в страната и извън границите си, каза министерството.
След изявленията на Лапид е била задействана операция от екипи на дирекцията за борба с тероризма на истанбулската полиция, посочва СиЕнЕн-Тюрк. Задържани в хода на действията са заподозрени, за които се смята, че са подготвяли терористично нападение срещу израелски туристи. Извършени са обиски на адреси на заподозрените, включително в истанбулския квартал Бейликдюзю. Действията са продължили около четири часа.
За шпионски войни по улиците на Истанбул писа тези дни в. "Миллиет".  
Израелски източници, цитирани от местния печат, заявиха, че напоследък в Турция са били арестувани членове на ирански клетки, чиято мишена са били израелци, но други клетки продължават да действат. 
Според публикацията на "Миллиет" израелски туристи в Истанбул дори били откарани от Мосад с брониран микробус до летището, като по този начин били спасени от ирански агенти, очакващи ги обратно в хотела. Понастоящем около две хиляди израелски граждани се намират в Истанбул, като са им дадени указания да не напускат хотелските си стаи, посочва още турското издание, позовавайки се на израелския печат. 
"Таймс ъв Израел" съобщи, че за няколко дни турската разузнавателна агенция МИТ и израелската Мосад в сътрудничество помежду си са предотвратили няколко нападения срещу израелски цели в Турция. 
На този фон израелският министър на външните работи Яир Лапид пристига днес на посещение в Турция, където ще разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Във фокуса на визитата се очаква да бъде курсът на затопляне на отношенията между двете страни.