Разпространението на коронавируса ще има дълготрайно въздействие върху пазара на труда. Това каза досегашният министър на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на конференция на тема „Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на работещите: синдикални приоритети  и политики“. Според него политиките на държавата в отговор на пандемията са изиграли ключова роля.
Наблюдава се намаление на работната сила и спад на икономическата активност, посочи Гьоков. Според него темата за устойчивото възстановяване е от изключително значение не само за държавата и социалното министерство, но и за синдикатите.
Системното участие на социалните партньори е от съществено значение за успешното прилагане на новите социални инструменти и политиките по заетостта, допълни Гьоков. Той изрази надежда, че до средата на 2026 г. повече от 500 000 безработни ще придобият цифрови умения.
Нямаме причини да бъдем оптимисти в ситуацията, която ни очаква, отбеляза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му зеленият преход е справедлив за тези, които правят пари, но не е справедлив за тези, които работят за него. Манолов отбеляза, че България и Полша имат еднакви проблеми, когато става въпрос за енергетика.
Всички осъзнаваме, че се нуждаем от промени, от по-дългосрочна рамка на политики, отбеляза Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Той подчерта, че приемането на еврото не възпрепятства справедливия преход, намаляването на неравенството, нарастването на възнаграждението на труда.  
Светът преживява безпрецедентна криза, която не е само икономическа, а социална и здравна, посочи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. По думите му основен приоритет е здравето на гражданите, но трябва да се вземе предвид и икономическото оцеляване на обществото. 
Форумът се организира от КТ „Подкрепа“ в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA. Сред присъстващите са вицепрезидентът на EZA и президент на най-големия румънски синдикат „Картел Алфа“ Богдан Хосу и европейски експерти.