Правителството на Чехия ще отпусне 66 милиарда крони (около 2,64 милиарда евро), за да компенсира част от енергийните разходи на домакинствата и фирмите през отоплителния сезон, който започва през октомври. Това обяви снощи пред журналисти чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела. предаде ТАСС.
"Две трети от тази сума ще бъде отпусната на битовите потребители, а една трета - на фирмите", отбеляза Сикела. 
Той подчерта, че правителството на Чехия ще покрие част от енергийните разходи на всички битови потребители. 
През миналата седмица чешката енергийна компания ЧЕЗ (CEZ) съобщи, че е намерила алтернативни източници на част от руските си газови доставки, след като от "Газпром" са я информирали, че ги намаляват. Чехия е постигнала споразумение за доставки на втечнен природен газ през терминал в Нидерландия. 
Междувременно цените на бензина в Чехия достигнаха в сряда най-високото си равнище, откакто се води подобна статистика. Това съобщи чешката компания Си Си Ес (CCS), която проучва пазара на горива в страната от 2005 г. През миналата седмица литър бензин се е продавал на бензиностанциите в Чехия средно за 47,96 крони (около 2,2 долара). Цената на дизеловото гориво е била средно 48 крони (около 2,3 долара).