Повече от 300 дка житни посеви са изгорели в област Плевен при пожари от началото на месеца. Това съобщи за БТА Мариана Цветкова, говорител на областната дирекция на МВР в Плевен. Тя добави, че само през вчерашния ден са унищожени при два пожара 120 дка пшеница в землищата на селата Драгаш войвода и Божурица. Огнеборците са успели да спасят близо 200 дка посеви.
От ОД на МВР напомнят, че категорично е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за целта места, както и на стърнища и сухи треви. Санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2000 лева.
"Изрично се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с житни култури и в непосредствена близост до тях - от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)", отбеляза Цветкова.
През целия пожароопасен сезон служителите от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Плевен, осъществяват засилен контрол за спазване изискванията за пожарна безопасност от страна на всички собственици и ползвателите на горски територии и земеделски земи, както и на тези, пребиваващи или извършващи дейности в близост да тях. 
"Призоваваме гражданите да имат отговорно поведение сред природата и в местата с повишена пожарна опасност, а при пожар да съобщят на телефон 112", каза още Мариана Цветкова.