Делегациите на Белград и Прищина приеха във вторник в Брюксел пътна карта за прилагане на споразумения в областта на енергетиката. Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак написа в  Туитър, че постигнатото е „голяма крачка напред“.
С голямо удоволствие мога да съобщя, че Косово и Сърбия приеха пътна карта за прилагане на енергийни споразумения в рамките на диалога под егидата на ЕС, посочи Лайчак.
Главният преговарящ на Прищина в диалога с Белград Бесник Бислими уточни в Туитър, че приетата  пътна карта ще даде възможност за фактуриране на електроенергията в четири общини в Северно Косово.
Накрая одобрихме пътната карта за прилагане на енергийните споразумения от 2013 и 2015 г. Това позволява фактуриране на електроенергия в четири северни общини на Косово в съответствие със законите и регулаторната система на Косово, написа Бислими в Туитър.
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че договорът между Белград и Прищина за пътна карта за прилагане на споразуменията за енергетиката е "голяма и важна стъпка в диалога  между двете страни с посредничеството на ЕС", съобщи белградската агенция Бета. Радваме се, че продължава работата по следващите стъпки, написа Борел в Туитър.
Борел каза, че е разговарял по телефона с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти, за да им честити за договорeността.
Премиерът на Косово Албин Курти призова вчера в обръщение на сръбски език предприятията, които са собственост на представители на малцинствените общности, да му съобщят каква подкрепа биха искали да получат от правителството в Прищина.
Искаме да осигурим на всички общности в Косово да имат полза от новия подход в икономиката. Затова призоваваме всички предприятия, които са собственост на представители на малцинствените общности, да се отзоват на този призив и да ни дадат възможност да чуем от тях каква подкрепа биха искали да получат от своето правителство, заяви Курти, цитиран от Косово онлайн.
От своя страна сръбският преговарящ Петър Петкович  оцени, че вчера е било постигнато едно "добро споразумение". 
След близо 10 години е приета пътна карта за изпълнение на енергийните споразумения от 2013 и 2015 г., отбелязват сръбски анализатори, а директорът на Службата за Косово Петър Петкович посочи, че това е много важна и значителна стъпка,  съобщи Танюг. Сръбската компания "Електросевер" придобива независимост в електроснабдяването в северната част на Косово, отбеляза Петкович.
Бих казал, че успяхме да постигнем доста добро споразумение, въпреки че не ликуваме и не говорим с еуфория, защото трябва да се направят още много стъпки, за да завършим изпълнението на споразумението, каза Петкович пред сръбската национална телевизия РТС.
Той също така заяви, че след последния кръг от разговори в офиса на Мирослав Лайчак Бесник Беслими е заявил, че Прищина е готова да започне преговори за Съюза на сръбските общини, след като бъде постигнато енергийно споразумение. Успяхме да се договорим за пътна карта за енергетиката и е отворен пътят за преговори за сформиране на Съюз на сръбските общини. 10 години чакаме изпълнението на енергийното споразумение,  подчерта Петкович. Той каза за РТС, че пътната карта определя точно стъпките, сроковете и отговорностите на двете страни. Сроковете започват да текат в момента, в който Прищина издаде лиценз на "Електросевер". Това е нещо, което чакаме от години и за което Прищина отказваше дори да говори, добави Петкович. Той посочи че сега "всичко е в наши ръце" и че има цялостна система, което според него означава, че  компанията "Електросевер" самостоятелно ще захранва потребителите с електроенергия. 
Жителите на четири общини в Северно Косово – Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток, повечето от които са косовски сърби, не са плащали сметките си за ток повече от две десетилетия. 
През 2013 г. Косово и Сърбия постигнаха енергийно споразумение в рамките на диалога за нормализиране на отношенията, а след това през 2015 г. бяха договорени заключенията. Според тези споразумения фактурирането на електроенергия в този район трябваше да се извършва от дружеството "Електросевер", което така и не беше създадено.
Според данните на косовския оператор на енергопреносната система (КОСТТ) загубите само през 2021 г. са достигнали 40 милиона евро.
Косовската електроразпределителна компания (КЕДС), която се управлява от турски консорциум от 2013 г., има ексклузивни правомощия за дистрибуцията на електроенергия в Косово и за управление и поддръжка на активи.