Днешната среща на върха на Европейския съюз ще постави началото на геополитическа седмица, която обещава промени на картата на Европа, пише официалното издание на руското правителство "Росийская газета".
Новите кандидати за членство в ЕС, конфликтът в Украйна, продоволствената и енергийната криза ще са главните теми на стартиращия днес двудневен форум на европейските лидери в Брюксел. С него започва поредица от срещи на върха, които може осезаемо да преобразят архитектурата на политиката и сигурността в Стария свят. Следва среща на върха на Г-7 в Германия (26-28 юни), а после в столицата на Испания ще бъде проведена среща на лидерите на страните от НАТО (28-30 юни) - там се предвижда да бъде обявено, че алиансът трайно застава на антируски релси.
Този мощен фронт от прояви с антируски дневен ред навярно цели да създаде впечатление за обещаваната от Запада изолация на Русия на световната арена. Русия обаче не е изолирана, както ще докаже започващата днес виртуална среща на лидерите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). Никоя от страните в този блок, разположен на четири континента и в страните от който живее над една трета от световното население, не се включи в антируската кампания на Запада, изтъква всекидневникът.
Сред темите на европейската среща на върха изданието откроява очакваното предоставяне на статута на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова, но цитира "слухове в печата", според които Грузия ще бъде оставена засега в периферията на общността.
Въпросът е съгласуван с всичките 27 членки, решението вече е взето и на срещата просто ще бъде формално обявено. Колкото до Украйна, европейските лидери честно казват, че статутът ѝ се дава единствено по политически съображения, а не според обичайно прилаганите обективни критерии. Членството в ЕС изисква страната да отговаря на т.нар. Копенхагенски критерии, предполагащи реални реформи, хармонизиране на законодателството с европейското и други мерки. В този смисъл Украйна дори не е в началото на пътя. Съответно, както също не крие Старият свят, при днешните правила втората стъпка, тоест реалното членство за Украйна не е въпрос на това десетилетие. Няколко държави са кандидати за членство в ЕС вече десетки години (Турция – от 1997 г.) и все още нямат никакви реални перспективи за влизане в общността. Нещо повече, Европейската комисия уточни, че кандидатският статут на Украйна може да бъде отнет, ако не бъдат изпълнени условията за борба с корупцията по върховете и с олигарсите, също и за други реформи, припомня вестникът.
Швейцарската телевизия Ес Ер Еф обобщи, че за момента украинското членство в ЕС е "неизпълнима задача за Европа". Защото пълноценното включване на 40-милионна Украйна сериозно би натоварило бюджета на общността. А през последните години идеите за евроинтеграция бездруго срещат трудности с оглед растящата популярност на европейските сили, ориентирани към националните интереси.
На фона на обявената кампания срещу Русия европейските лидери отправят призиви за затягане на коланите, икономия на газ и ток, търпеливо понасяне и на други лишения в името на подкрепата за Украйна. Почти всеки ден медиите информират за ценови рекорди, за изостряне на енергийната криза, предизвикана до голяма степен от антируските санкции на Запада. "Бизнес инсайдър" например пише как различни страни от ЕС готвят спешни планове да минат на въглища, а по данни на "Блумбърг" част от тях вече разходват резервите си за зимата. Испанският в. "Паис" помества данни на европейски институции, според които заради конфликта в Украйна Брюксел се страхува от "катастрофален масов глад" и миграционни вълни от Северна Африка към Европа. Всичко това обещава според европейските служители "сериозни икономически и социални кризи", отбелязва "Росийская газета".
В началото на пролетта това не стана причина за масов ропот сред европейците, но преди няколко дни примерно в Брюксел 80 000 души излязоха на улиците не за Украйна, не против Русия, а за себе си – искаха вдигане на заплатите и за взимане на мерки срещу покачването на цените. За властите на западните страни е все по-трудно да пренебрегват растящото недоволство и умората от конфликта сред народните маси, твърди московският официоз.
На този фон специално значение за ЕС добива предсказваната продоволствена и енергийна криза – това ще заеме голяма част от дневния ред на европейската среща на върха. Както заяви в писмената си покана председателят на Евросъвета Шарл Мишел, предвижда се да бъдат обсъдени начини за извозване на близо 20 тона зърно от Украйна, за повишаване на стабилността в еврозоната с оглед безпрецедентната инфлация и поскъпването, също и за подпомагане на Киев. Не е изключено и да бъде обсъден поредният пакет от антируски санкции, добавя "Росийская газета".