Поетичната книга на Александър Христов „Ако мястото е време“ ще бъде представена в Стара Загора на 29 юни. Модератор на премиерата ще бъде Олга Клисурова, съобщават организаторите.
Александър Христов завършва „Българска филология“, „Литература и култура“ (магистратура) и „Българска литература след Освобождението“ (докторантура) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е асистент при катедра „Българска литература“ към същия университет. Заедно със своя научен ръководител проф. Димитър Михайлов е част от ръководството на Фондация "Яворов".
„Ако мястото е време“ (2022) е неговата трета поетическа книга – след „Крайпътна обител“ (2017) и „До първата сянка“ (2021). За дебютната („Крайпътна обител“) Христов е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Връчвани са му и други отличия от национални конкурси, както за поезия (първи награди от „От заник слънце озарени…“ (2020), „Добромир Тонев“ (2019), „Пурпурно перо“ (2019), „Боян Пенев“ (2018) и др.), така и за белетристика и критика. Негови стихотворения са поместени в антологии и сборници; превеждани са на английски, испански и немски език.