Възможно е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се срещне скоро в Турция с представители на Русия и Украйна, за да се опита да договори безопасен износ на зърно от Украйна през черноморските ѝ пристанища. Това заявиха за ДПА дипломати от Съвета за сигурност на ООН.
Според източниците на ДПА на предварителните разговори е отбелязан съществен напредък и възможно скоро да има преки преговори на Гутериш с Москва и Киев. Това обаче не се очаква да стане по-рано от следващата седмица. Дипломатите предупреждават, че не бива да има прекалени очаквания за споразумение във връзка със зърнените доставки, защото между Украйна и Русия има ниско ниво на доверие и трябва да бъдат преодолени много препятствия. Един от източниците даже изразява съмнение, че Русия искрено се ангажира с преговорния процес.
Международната общност вече седмици наред призовава Русия да позволи износа на украинско зърно. Киев казва, че руският военен флот е блокирал украинските пристанища на Черно море.
Руското нахлуване в Украйна доведе до смущения на доставките на зърно за световните пазари и до увеличаване на цените на хранителните продукти по целия свят, отбелязва ДПА.
По-рано Анадолската агенция съобщи, че Турция се надява да е домакин през следващите седмици на среща на високо равнище между представители на ООН, Русия и Украйна по въпроса за зърнените доставки.