Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите за обитаване градове в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание "Икономист" (The Economist Intelligence Unit), предаде ДПА.
През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през миналата година бе преценено, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите ограничения, свързани с Ковид-19. Затова начело бе Оукланд, Нова Зеландия.
От началото на тази година повечето от санитарните ограничения по света са премахнати и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай пак изпаднаха надолу в ранкинга. Според доклада на "Икономист" сега доминират "добре ваксинираните градове" в Европа и Канада. Виена е следвана от Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Първата десятка се допълва от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.
Сред важните фактори за съставянето на оценката е стабилността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат сега 15-о и 13-о място съответно. Тази година Киев не е оценяван заради нашествието на Русия в Украйна.
В дъното на класацията са Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи.