Да направиш градина е изкуство, което дарява с наслада както околните, така и самия й създател. Това каза в интервю за БТА Петър Дочев – Перконис от град Долни Дъбник, област Плевен. В своя роден град той е популярен с това, че притежава богата колекция от перуники, а градината му е "населена" с различни сортове цветя, които я правят уникална в топлите месеци на годината.
Петър Дочев е роден и израснал в Долни Дъбник. След завършване на средно образование учи мода в София. Работи няколко години в сферата на модата, но постепенно започва да се занимава с дизайн на градини, което става и негова професия. Създавал ги е както в България, така и в Кипър, където живее от няколко години.
Градината живее свой собствен живот
"Да си градинар, да правиш градини е най-щастливата и прекрасна професия, която може да измисли Бог за нас. Когато Господ създавал света, направил градина – но не зеленчукова, а прекрасна цветна градина, така че ние вървим по следите на нашия творец", категоричен е Дочев.
Според него различното при изкуството на градинарите е, че тяхното творение се променя почти всекидневно. "Ако нарисуваш една картина тя остава така, както си я завършил, не може да се промени, докато градината – получава свой собствен живот. Тя не те оставя на мира, всеки ден те изненадва с нещо", добавя Перконис. "Когато си в една градина, усещането може да се сравни с лека нирвана, потапяйки се в атмосфера сред цветя, зеленина, ти можеш да бъдеш себе си, да избереш който си искаш да бъдеш", смята градинарят. 
Перконис казва, че не харесва българската дума озеленител, която често се използва вместо градинар. "За мен най-точната дума е градинар, защото идва от градя – създавам, а в случая създаваш красота и настроение", смята Дочев. Според него освен познания за сортовете растения, които се засаждат, всеки професионален градинар трябва да има знания по биология, за да може да се справя с вредителите. 
Петър Дочев има три градини. "Едната е вечно неоправена и е срам за мен, вътрешната ми е без много цвят, повече със зеленина и носи спокойствие, а третата е с колекциите ми", добавя градинарят.
Колекцията му от перуники (ириси) е една от популярните в региона. Тя наброява около 350 сорта като Дочев всяка година успява да я обогати с нови, които закупува предимно от САЩ. Началото на колекцията си от ириси поставя преди около 40 години. Тогава закупува сортове от англичанка, която по това време живее в Аликанте. "Започнах с около 70 сорта, а днес градината ми се простира на около половин декар", подчертава Дочев. 
"Перуниките за мен са най-красивото градинско цвете. Те носят божественото в себе си, защото са кръстени на две божества – Перун и Ирис. Всъщност един от символите на кралската власт, което неправилно се посочва като стилизирана лилия, всъщност е перуника", обяснява Петър Дочев. Според специалиста перуниките са и много подходящи за отглеждане в Плевенския край, заради особеностите на почвите и водата. 
Перуниките са акцент в изложба в Долни Дъбник
Всяка година в местното читалище "Илия Бешков" в град Долни Дъбник се подрежда изложба от различни сортове перуники, които Петър Дочев подбира от своята градина. "С настоящото общинско ръководство дори обсъждаме идеята перуниките да се превърнат в една от емблемите на Долни Дъбник като сърцето на този проект да бъде градският парк", разкрива Дочев.
Заедно с перуниките през май и юни в градината му разцъфтяват лилиуми, божури, клематиси. Често в градината идват и непознати хора, за да се порадват на изобилието от цветове и ухания в нея. 
"Аз съм не слуга, а роб на моите градини. За мен цветята са като деца. Мога в най-голямата жега да ги почиствам, да ги плевя, но това не ми тежи, напротив чувствам се удовлетворен", обобщава градинарят.