Испанското здравно министерство отрече днес появилата се информация, че в страната за пръв път от 40 години бил установен първи местен случай на  заразяване с холера, както по-рано съобщиха регионални здравни власти. Всъщност ставало дума за вибрио гастроентерит, предаде Ройтерс, цитирайки министерството.
По-рано говорител на мадридските здравни власти каза, че жена е била хоспитализирана в частно медицинско заведение в Мадрид и след лечение изписана. Той не даде подробности, но новината бе поднесена като първи случай на местно предаване на холера в Испания от няколко десетилетия. Тя се била заразила, след като пила вода от имот в Толедо.
След извършването на изследвания бе установено, че в този случай патогенът е "нетоксигеничен холерен вибрион 01" и следователно това не е случай на холера, а на вибрио гастроентерит, се казва в изявление на испанското здравно министерство.    
Последното голямо огнище на местно разпространяване на холера в Испания е било регистрирано през 1979 г., когато се съобщава за 267 случая, основно в Барселона и Малага. Оттогава здравните власти откриват по няколко привнесени случая всяка година.
Възникването на огнища на болестта в някои точки по света не е рядкост, особено в развиващи се страни или военни зони, където често няма достъп до лечение. По информация от Световната здравна организация всяка година се съобщава за между 1,3 и 4 милиона случая на холера по света.