Задкулисие, мафия, олигархични интереси се обединиха, за да свалят този кабинет, който сериозно започна да засяга техните интереси, коментира пред журналисти пред сградата на парламента вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, след като вотът на недоверие към правителството беше успешен.  "Има такъв народ“, "Възраждане“, ГЕРБ-СДС и ДПС направиха абсолютно безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интереса си, защото промяната започна, посочи тя.
Оттук нататък Нинова декларира, че ще продължат със същото  поведение, както от последните шест години. Ние сме изпитали цялото жило на този модел на управление, така че един вот на недоверие няма да ни спре, категорична е тя.
Нинова обърна внимание, че преди раздаване на мандати и формиране на кабинет има нещо много важно, а това е да бъде приета актуализацията на бюджета. Призовавам всички депутати да се стегнат и следващата една седмица трябва да приемем на второ четен актуализацията, защото пенсионерите, майките с деца няма да получат увеличения, обезщетения, апелира тя. 
Лидерът на БСП  посочи, че предсрочни избори са най-тежкият и неприемлив вариант за страната. Тази четворна нова коалиция създаде хаос в държавата, политическа криза и това означава, че няма да приемем бюджета, няма да има парламент, няма да се приемат законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост – тежко ще бъде за България, заключи Нинова. И предупреди, че есента и зимата ще бъдат тежки.
БСП винаги е готова за избори, увери тя. Ако "Продължаваме Промяната“ ги поканят на разговори, тъй като първият мандат ще е при тях, левицата ще се включи. Но Нинова смята, че коалиционното споразумение трябва да се актуализира, защото са настъпили доста промени от миналата година досега. Длъжни сме да опитаме, за да осигурим всичко това за народа си, каза тя, попитана дали има шанс за ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание.
Относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за Република Северна Македония (РСМ) Нинова каза, че БСП имат много въпроси. "Предложението се позовава на един двустранен протокол, който е правен от Министерството на външните работи, но, доколкото разбираме, този протокол не е подписан нито от българската страна, нито от страната на РСМ“, обясни  тя. По думите ѝ трябва да се изясни, след като този протокол не е подписан, какво следва. Днес на Министерски съвет обсъдихме въпроса, утре министър-председателят ще заяви на срещата, че не приемаме на този етап френското предложение, докато Народното събрание не се произнесе“, информира Корнелия Нинова.