Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Northern Illinois University (NIU) – USA откриха официално първата по рода си в България двойна магистърска програма по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme). Това съобщиха от УНСС.
„Програмата ще позволи на младите хора да развиват предприемаческите си способности, защото бъдещето е в предприемачеството и е съсредоточена върху много важни за нашето съвремие дисциплини, една от които е дигиталната трансформация, а тя се случва, когато имате предприемачески дух. Тази програма ще подготвя младите хора за бъдещето“, каза Ани Филипова, програмен директор на NIU за Източна Европа и член на Алумни борда на УНСС.
Програмата беше представена от ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров и декана на NIU College of Business д-р Баладжи Раджагопалан. Специален гост на събитието беше заместник-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова.
Double Executive MBA започва през новата учебна година, а обучението ще се извършва присъствено в УНСС от съвместни преподавателски екипи от двата университета. 
Много известни и успешни личности са завършили  NIU College of Business - сред тях присъстват имената на Кели Роган - корпоративен вицепрезидент по стратегия в Microsoft, Мат Томпсън - бивш изпълнителен директор на Adobe, Джоан Ботарини - финансов директор на Hyatt, Алекс Къмингс - бивш изпълнителен директор на Coca-Cola и други.
Двойната магистърска програма по бизнес администрация ще се преподава на английски език и е отворена за студенти от България и всяка друга страна, както в Европа, така и извън нея. Завършилите магистратурата ще получат две дипломи от УНСС и Northern Illinois University (NIU).
Програмата е предназначена за студенти със степен бакалавър, които биха искали да имат по-добри възможности за кариера в страната и чужбина чрез усъвършенстване на знанията си във финансите и области като дигитализация, екологично и социално управление (ESG), предприемачество, както и да надградят знанията си в областта на финансите, ако са завършили техническа или друга специалност.Двойната програма по бизнес администрация е насочена и към професионалисти, които търсят подходяща за повишаване на квалификацията и мениджърските им компетентности магистърска програма. Тя цели да разшири обхвата на кариерата, перспективите и възможностите за работа на студентите, записали се в нея. Предлага и уникалната възможност на работодателите да подобрят знанията на своите служители и да ги подготвят за бъдещето, като по този начин създават следващите лидери в организацията.
Double Executive MBA обхваща дисциплини като лидерство, дигитална трансформация, предприемачество, екологично и социално управление (ESG), устойчивост, финансов анализ и управление на разходите, глобално управление на доставките и други.
 „Надявам се нашият университет да бъде един страхотен партньор. Не беше лесно да започнем тази програма, беше огромно предизвикателство. УНСС има и няколко други дуални програми, но искаме те да стават все повече. Понякога е трудно за чуждестранните студенти да дойдат и да следват в България, точно затова създаваме тези бакалавърски и магистърски програми“, заяви ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.
Деканът на NIU д-р Раджагопалан благодари на проф. Димитров за предоставената възможност. „Щастлив съм, че имаме шанса да стартираме тази дуална магистърска програма. Това е първата ни такава програма в Европа, имаме европейски партньорства, но досега не сме развивали подобен проект. В Азия и Южна Америка - да, но е историческо събитие за нашия университет, че това става тук в Европа, че стартираме съвместна програма с български университет“, каза той.
„За мен е забележително, че сте успели да решите проблема с издаването на двойната диплома, което е наистина от голяма полза за студентите. Пожелавам успех на новата програма, тя е огромно постижение, защото е стратегическа за нашата страна!“, каза зам.-министър проф. Генка Петрова-Ташкова.