Въпреки че Фландрия е малък регион в света, той има много международен характер. Това е така не само защото Брюксел, столицата на Белгия и Фландрия, е вторият по големина дипломатически център в света и седалище на Европейския съюз и НАТО. Фландрия също е основен играч в международната търговия и иновациите и в кръговата икономика, предаде специално за БТА агенция Белга.
Според индекса на глобализацията KOF, който измерва икономическите, социалните и политическите измерения на глобализацията, Фландрия е една от най-глобализираните икономики в света. С 4 летища, 4 пристанища, 916 км магистрала и 1607 км железопътни линии, това е един от основните логистични центрове на Западна Европа. Освен това 60 процента от европейския потребителски пазар се намира в радиус от 500 км.
Голям износител
В абсолютни цифри Фландрия е 15-ият по големина износител в света и изнася на глава от населението три пъти повече от съседната Германия. Най-важните експортни сектори са химически и фармацевтични продукти (74,5 милиарда евро), транспортно оборудване (44 милиарда евро), минерални продукти (28,9 милиарда евро) и пластмаси (26,4 милиарда евро).
Важна икономическа роля
Накратко, Фландрия играе важна икономическа роля в рамките на Европейския съюз и извън него. Тя е автономна що се отнася до насърчаването на износа и насочването на фламандските износители на и към чуждестранни пазари. За да популяризира и предлага на пазара фламандски компании и продукти в чужбина, Фландрия има мрежа от 97 представителства в 76 държави. Тази мрежа също така насочва чуждестранните инвеститори към фламандския пазар.
Правителството на Фландрия също иска да постави региона на картата в областта на знанието и иновациите. През последните десетилетия Фландрия инвестира в различни кампании за укрепване на този фокус и адаптирането му към новите икономически и международни реалности. Специално внимание се отделя на технологичните иновации, с които Фландрия иска да укрепи позицията си на еталон за иновативни технологии и на пионер в дигиталната трансформация.
Пионерска роля
През следващия период Фландрия също се надява да играе пионерска роля в областта на водородните технологии. Под името „Клъстер на водородната индустрия“ компании, изследователски институции, държавни органи и HydrogenNet, фламандският център на знания за водорода, обединяват усилията си в пилотни проекти, проучвания и проектни консорциуми за насърчаване на процъфтяваща екосистема около тази обещаваща технология във Фландрия.
И накрая, съществува и „Flanders Circular“ -партньорство между правителствени служби, компании, социални организации и общността на знанието, с които фламандското правителство иска да осъществи необходимата промяна около кръговата икономика. Преходът към кръгова икономика е възможност за Фландрия, която далеч надхвърля експертния опит, натрупан около рециклирането, и също така включва ноу-хау за кръгово производство, кръгово изграждане и преход към устойчива селскостопанска и хранителна политика. Европейските програми като „Храна 2030“ и „Хоризонт Европа“ предоставят ценна рамка за тази работа.
По повод годишните дипломатически дни на правителството на Фландрия, които тази година се провеждат от 20 до 24 юни, Белга поставя фламандската дипломация в светлината на прожекторите. Това агенцията прави чрез публикуване на различни статии под заглавието „Фламандска дипломация“.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)