Няма да ставам президент, докато този президент иска да е такъв. Това заяви на брифинг заедно с държавния глава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов и негови колеги от ГЕРБ бяха при държавния глава в рамките на обявения от Росен Плевнелиев месец на консултациите с парламентарно представените политически партии.

Планове нямам, защото само Господ разполага с това, което ще бъде, каза Борисов. Моята кариера е вече 15 г. - само може да ми завиждат и тя се дължи само на избор от хора, мажоритарен, допълни той.

"Когато тези, които се опитват да ми дават оценки, да ми бъдат "бащи", че са ме създали, те много пъти са стояли на моята маса, на моята трапеза в моя дом и никога не са плащали сметки, винаги - на моя сметка. Те ще ме създадат…откъде ще ме създадат?", запита лидерът на ГЕРБ. Или са забравили , когато дойдоха двама души да ме изнудват, да ми вземат половината партия и аз ги изгоних. Малко да се вземат в ръце, препоръча Борисов. Сега съм съгласен с вас да отидем да ми вземат кръв, обяви лидерът на ГЕРБ и говори за анаболи. Той бе категоричен, че кръвта ще се окаже естествено, произведена в Банкя.

Той изрази неустрашимост от противници и опоненти и каза категорично: мен да ме разчекнат ми е все тая. Но не е съгласен да безпокоят дъщеря му, чийто приятел изразил недоумение от отношението на някои хора към него и семейството му, включително и от журналисти.

Борисов подчерта, че президентът Росен Плевнелиев е еманципиран от ГЕРБ, макар да имали общи теми и проекти, по които имали съгласие.

Ген. Коджейков се оттегля по лични причини, добре е той да ги изложи след като са лични, каза президентът Плевнелиев в отговор на въпрос. Но аз съм оптимист, че добрата работа, която досега видяхме в НСО в тези трудни времена, разбира се, ще бъде запазена и надградена, добави той. Българският президент е истински надпартиен, започна да говори за себе си държавният глава в 3-то лице единствено число – и застава зад всяка смислена идея. Институцията е остров на стабилност, категоричен е той.

В началото на своето изложение след разговора с ръководството на ГЕРБ президентът разказа, че диалогът им е бил съдържателен и коректен, че освен констатации са набелязали и конкретни мерки. И са си говорили по 10 основни теми - доходи и растеж, сигурност и правосъдие, работещи институции, монополи и енергетика, медийна среда, инфраструктура, приоритетни реформи и накрая - обща оценка. По отношение на доходите и растежа са констатирали, че има сериозна нестабилност в държавата, безработицата расте, притеснени са, а макроикономическата стабилност била само на хартия, а всъщност- застрашена. Изразили са в разговора недоволство и че приходната агенция се е занимавала с несвойствени дейности, данъчни проверки, което било форма на репресия върху неудобните, обясни Плевнелиев.

В обобщението на разговора, според държавния глава оценката е, че не се случва нищо положително, институциите не работят, системата е нестабилна, държавната система - под риск, променя се демократичният модел в България, от което се възползва задкулисието.

Борисов поясни, че е песимист преди евроизборите, които щели да минат под знака на компроматите. Той говори с песимизъм и за големите енергийни проекти, които според него няма да се случат, въпреки обещанията на управляващите, а само ще бъде увеличен дългът на държавата. Лидерът на ГЕРБ не вярва дори в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Само приказки - докато дойде време да го строят, ще е минало толкова време, че ще сме го забравили. Но дълговете ще останат, смята Борисов.

Той съобщи, че за референдума са събрали почти цялото количество подписи - към 440 000 до сутринта и в понеделник прогнозира, че ще бъдат над 500 000.

Росен Плевнелиев остро възрази на тезите на някои народни представители, според които да питаш народа е неконституционно като каза, че решението на правната комисия от вчера определено обслужва задкулисието. Като обясни, че в много страни е постоянна практика избори да се провеждат заедно с референдум. Според него до евроизборите има време да се организира и допитването, за което той настоява.