Парламенът на Крим се обяви за референдум  за бъдещето на автономията, съобщи руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.
Неколкостотин души са се събрали пред сградата на Върховната рада на Крим в столицата на украинската автономна република Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС. Хората са спокойни и държат в ръцете си знамената на Русия и Крим, а в ръцете им могат да се видят транспаранти с надписи като "Крим е за мир" и "Крим е за референдум". Те скандират силно "Русия! Русия!, посочва ИТАР-ТАСС и допълва, че събралите се говорят за това, че възнамеряват да отстояват свободата и "независимостта на Крим от Украйна".

По различни оценки пред парламента на Крим има не повече от 200-300 души, сред които мъже и жени на най-различна възраст. Милиционерите не са много и не допускат хората да се приближат съвсем близо до сградата. Хора с цивилни дрехи помагат на милицията.
По рано днес бяха превзети сградите на кримската Върховна рада и на правителството и над тях се развя руско знаме. Окупаторите отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира на сайта си кабинетът в Симферопол. Министър-председателят на автономната република Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява руската агенция ИТАР-ТАСС.

В столицата на Крим Симферопол цари паника - затварят се магазини, хората спешно напускат работните си места, родителите прибират децата си от училищата и детските градини, съобщава "Обозреватель".
Целият център на града е отцепен, в целия град практически не работи общественият транспорт.
Хората по улиците са много малко и бързат спешно да приключат с важните си работи, да се върнат по-скоро по домовете си и да не попаднат под възможен обстрел, съобщава местна медия.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство. Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.
Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов. Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.
Прокуратурата в Украйна е образувала производство за терористичен акт по повод на завземането на сградата на Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим.
"В четвъртък две групи неизвестни лица по 10-15 души завзеха сградата на Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим. Засега те не повдигат никакви искания. По предварителни данни тези лица разполагат с огнестрелно оръжие.

По време на завземането не е било използвано оръжие, няма данни за използването на сила относно органите на реда”, съобщава пресслужбата на главната прокуратура на Украйна. Прокуратурата в Крим е образувала производство по член 258 от Наказателния кодекс на Украйна „Терористичен акт”.
Проруски настроени гражданите на Севастопол блокират бойните поделения на въоръжените сили на Украйна,
съобщи руската агенция Новости. Главното искане на протестиращите е армията да не използва сила срещу народа, дори да пристигне заповед от Киев.
Няколко десетки граждани са блокирали контролно-пропускателен пункт на учебния отряд на военноморските сили на Украйна. Едновременно с това подобни блокади се появиха и в районите на други воински части. Протестиращите не са настроени агресивно и на практика уговарят военните да не обръщат оръжие против хората.

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си.
"Обръщам се към военните командири на Черноморския флот: всички военни трябва да останат на територията, предвидена в договорите. Всяко придвижване на военни ще бъде възприето като военна агресия", заяви Турчинов пред украинския парламент.
Турчинов отправи призив за спокойствие, след като сградите на парламента и правителството в Симферопол, столицата на автономната република Крим, бяха превзети от отряди за самоотбрана на рускоезичното население, които той нарече "престъпници във военни униформи".

Временният президент е издал заповед на силовите структури да предприемат всички необходими мерки за защита на гражданите, добавя Ройтерс.
Руският Черноморски флот използва базата в Севастопол, на полуостров Крим с рускоезично население, припомня АФП.
Броят на ранените в хода на протестите в Крим достигна 35 души, ​загинали са двама души, вероятно смазани от тъплата по време на сблъсъците, съобщи министерството на здравеопазването на украинската автономна област, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на ведомството шестима от ранените са хоспитализирани.