Област Монтана няма да получи европейско финансиране за ВиК-сектора, ако в най-скоро време община Берковица не закрие своето ВиК-дружество и не се присъедини към ВиК-асоциацията на област Монтана, съобщи областният управител на Монтана Ванина Вецина след участие в дискусионна среща в София на тема „Асоциациите по ВиК -предизвикателства и решения“. Вецина обяви, че все още има шанс средствата от европейските фондове да стигнат до област Монтана, но всичко е в ръцете на община Берковица, която трябва да се присъедини към областната ВиК-асоциация.
Областният управител припомни, че в момента в област Монтана работят два ВиК-оператора в Монтана и Берковица, а изискването на европейските фондове e територията на региона да е консолидирана и да има един ВиК-оператор и единна цена на водата.
През март т.г. общинският съвет в Берковица потвърди позицията си, че отказва да закрие своето ВиК-дружество, тъй като това ще доведе до рязко покачване цената на водата в община Берковица. В момента тя е около три пъти по-ниска в сравнение с тази в Монтана и останалите части на региона. Ръководството на общината счита, че новата цена ще е непосилна за хората в Берковица и ще увеличи рязко разходите на домакинствата. Според Вецина този аргумент се изтъква от общинската управа в Берковица, но не се споменават ползите от консолидирането на територията в една ВиК-асоциация.
Областният управител заяви, че водопроводната мрежа в област Монтана е остаряла, често аварира и в различните селища се губят от 50 до 80 процента от подаваната от водоизточниците към потребителите вода. Много от тръбите са стари етернитови и имат нужда от подмяна, но това става трудно без средства от европейските фондове, коментира Вецина и за пореден път призова общинското ръководство в Берковица да промени решението си и да се присъедини към ВиК-асоциацията на област Монтана.