Първата по рода си книга за деца, посветена на Георги Раковски, бе представена днес в Столичната библиотека от зам.-кмета по култура и образование Мирослав Боршош.
Изданието представя в 36 страници с текст и илюстрации личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение, разказва за ролята му в борбата за свободата на България, за изграждането на националното самосъзнание. Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове.
Инициативата на Столична община е водена от идеята на най-малките читатели да бъдат представяни реални герои от историята на България. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училища и библиотеки в София, екземпляри от нея ще отпътуват и за български училища в чужбина.
Това е книга, свързана с паметта на много обичан от нас човек и се надявам, че всичко, което е оставил след себе си, включително и тази книга, винаги да се помни, каза Боршош на представянето. По думите му Марин Бодаков и екипа, подготвил книгата, са намерили една изключително интересна, забавна и смислена форма как да се разказва на децата историята, как да се показват героите, които са били част от българската история. А те днес живеят в един съвсем различен различен свят. Новите форми, в които са потопени, е изключително важно да бъдат използвани така, че информацията да достига до тях леко, красиво, без излишен и напрегнат патос, посочи Боршош.
Младият съавтор на произведението Андрей Младенов каза, че за него тази книга е важна, защото много хора могат да научат за Раковски по лесен начин. А той е супергерой, защото е помагал на другите, а не на себе си, отбеляза Андрей.