Твърдението, което се появява напоследък в общественото пространство, за апокалиптичното демографско бъдеще на страната, за унищожаването на българския народ и за заличаването на България – това твърдение е меко казано неточно. Това заяви в предаването „Преди всички“ проф. Щелиян Щерионов от Института за населението и човека към БАН.

Не се отричат проблемите, които съществуват при демографското развитие на страната. Общо становище е, че някои от тях са изключително обострени. Бяха набелязани основните задачи, чието решаване би подпомогнало справянето със съществуващата ситуация. Академичната общност и експертите показаха това, което трябва да се направи. Оттук нататък нещата са в ръцете на съответните институции, които да формират и осъществят демографската политика - основна концепция по всеки елемент от тази политика, тези концепции да бъдат регламентирани в прието законодателство и след това да се организира тяхната реализация.

Няма да изчезне българската нация, няма да бъде унищожена България. Академичната общност и експертите сме имаме готовността и предлагаме решения за демографския проблем, категоричен бе проф. Щерионов.