Българин имал възможност да влезе в Рекордите на Гинес. Заслугата му - досега е дарил 103 литра кръв. Отказал обаче да стане известен, защото смята, че да спасяваш животи, това е дар.
За 84-годишния Атанас Френкев съгражданите му от Смолян казват, че е спасил повече хора, от който и да е лекар. Кръводарител номер 1 на България е дарявал кръв 400 пъти през живота си.
„Дарих за първи път, когато бях на 18 години. Имам рядката група 0 с отрицателен RH. Преляхме кръв на един много нуждаещ се шофьор. Тогава си казах - оттук нататък, с цената на всичко, винаги ще дарявам, докато съм жив", спомня си възрастният мъж.
„Да даряваш кръв е много голяма отговорност", казва дядо Атанас, който не пие и не пуши. Първата си ракия изпил за пенсионирането си, когато бил на 60 години. За да се възстановява след кръводаряването е прилагал специална диета - дава пример от менюто си, в което присъства копривата.
Въпреки многото отличия, медали и грамоти, които е получил, Атанас Френкев отказва да бъде номиниран за Книгата на Гинес, предложение на Международния комитет на Червения кръст в Швейцария.
„Да спасяваш човешки живот - това е дар, не се заплаща", казва той и се обявява категорично против търговията, в която се е превърнало кръводаряването в последните години.
Дядо Атанас очаква да бъде обявен за почетен гражданин на Смолян.