„Ние сме европейци. Трябва да има европейско бъдеще колкото се може по-скоро за всички страни от Западните Балкани. Европейската интеграция е двупосочна улица, усилията, които трябва да направят страните-членки трябва да бъдат не само на думи, но и на дела“. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев при откриването на конференцията „Български гласове за Европа“, която БТА организира в Националния си пресклуб в Босилеград, Сърбия.
Ковачев посочи също, че е важно и страните от Източното партньорство – Украйна, Грузия, Молдова да имат европейска перспектива.
Андрей Ковачев изтъкна необходимостта от активна подкрепа на българската държава за историческите ни общности в чужбина, за финансова подкрепа за тяхното развитие. Евродепутатът даде пример с Унгария, където с „всичките критики“ към Виктор Орбан, от 2016 г. той инвестира 350 млн. евро в унгарските общности извън Унгария. Ковачев посочи необходимостта и от промяна на Закона за българското гражданство и за бързи, улеснени и прозрачни процедури за получаване на българско гражданство.
Не може да унижаваме нашите сънародници с толкова трудни и дълги процедури за предоставяне на българско гражданство, защото те имат абсолютното право да го получат, посочи Ковачев. Според него освен бързо получаване на българско гражданство, това трябва да става публично, включително и със задна дата да бъдат обявени всички, които са го получили досега. Да не се оправдават с лични данни, това го правят всички в ЕС, каза още той.
По думите на Андрей Ковачев „този разкрач“ на Сърбия не е добър за целия регион. „Къде се намират те - при Лавров ли са, него ли търсят за помощ, там ли ще им е техния съюз или са със сърцето и душата в Европа, с нашето европейско семейство“, попита Ковачев. Тези, които са в залата много добре знаят за какво говоря и много добре на своите плещи чувстват този натиск, негативен натиск, който държавата оказва върху тях-  за исторически теми, за нежеланието за общо отбелязване на исторически дати, за поклонение към жертвите, които са били в миналото, посочи Ковачев. Нашата история е такава каквато е, трябва да я познаваме и никога да не повтаряме ужасите от миналото, а не да я фалшифицираме и да заразяваме с омраза младите поколения, каза още евродепутатът.
Конференцията в Босилеград е двадесет и третото поред събитие на БТА в рамките на инициативата ѝ „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. С нея Агенцията се включва в по-широкия европейски дебат Конференция за бъдещето на Европа. Целта е да се съберат повече идеи и мнения какъв трябва да бъде Европейският съюз през 2050 г.  Дискусията в Босилеград е поредна, в която БТА търси и гласовете на българите извън пределите на страната. На 19 април форум беше организиран в Тараклия, Молдова, а на 27 май в Скопие, Република Северна Македония.
Дискусията може да се проследи онлайн във Фейсбук и Ютуб .