Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията "Българските гласове за Европа", която днес се провежда в Босилеград (Сърбия). Форумът е двадесет и третата дискусия, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), с подкрепата на Европейския парламент, в рамките на инициативата ѝ "Български гласове за Европа".
"Щастлива съм, че мога отново да ви поздравя. Преди дни, на най-хубавият български празник - 24 май - денят на нашите букви, на нашата писменост и на нашата книжовност, имах възможността да бъдем заедно, в Босилеград", каза Илияна Йотова. Тя посочи, че за нея възможността да бъде заедно с жителите на Босилеград означава много - "да говорим на нашия чудесен български език, да слушаме изпълненията на децата на български език", каза вицепрезидентът.
Тя посочи, че преди дни в пресклуба на БТА е имала възможността да говори с местните хора и за други важни неща, като необходимостта от сериозна двустранна бизнес делегация от българска и сръбска страна. "Посланик Дойков ме увери, че е в ход такава бизнес делегация, защото именно тук, в Босилеград, младите хора трябва да виждат своята перспектива и своето бъдеще. В този край трябва да има повече инвестиции и повече мотиви за това хората да останат по родните си места. Дадохме си обещание и за нещо друго - да продължаваме да работим със сръбската страна, така че да се пазят всички права на българите в Сърбия", посочи Йотова. Тя подчерта, че пресклубът на  БТА в Босилеград отдавна не е вече само място за новини и за предаване на информация, а както останалите клубове на БТА в страната и извън нея, се е превърнал в естествено място за много срещи, контакти. "Това са местата, раждащи не само новини, но и добри решения", каза Йотова.
"Днес ще говорим много за Европа, а Европа преди всичко е човешки права. Там, където те липсват, Европа я няма и това трябва да бъде ясно на всички страни - и на тези, които са вече членки на ЕС, и на тези, които са се запътили натам. Поздравявам БТА за чудесната инициатива", каза тя.
"Български гласове за Европа", защото за Европа трябва да говорим всички - и тези, което сме в рамките и географските очертания на Република България, но и нашите сънародници зад граница. Днес Европа се нуждае от много сериозни реформи, нуждае се от преформатиране, от нова енергия и нова сила, за да бъде привлекателна за всички граждани на нашите страни и на бъдещите членове", заяви още Йотова. 
Вицепрезидентът посочи, че макар конференцията за бъдещето на Европа да е приключила, остава най-важното, а именно предложенията на хората от различни места, страни и краища на ЕС да бъдат претворени в европейски политики. "Иска ми се да се върнем към думите на Шуман - един от основателите и автори на голямата европейска идея. Той казваше, че не трябват конкретни предписания и програми, а всичко ще се подреди и ще дойде по местата си тогава, когато преди всичко имаме европейска солидарност, когато сме солидарни помежду си и гледаме заедно напред в бъдещето, тогава, когато имаме общи цели, обща енергия и волята да ги изпълняваме. За тези думи си заслужава да се работи и днес. Заслужава си да се претворяват добрите идеи в политики", допълни Йотова.
Вицепрезидентът допълни, че за това е нужна енергията на хората и техните предложения. "Трябва ни нова кройка за ЕС и нека всички заедно се опитаме да я създадем. Постиженията, които чакаме ще дойдат следващите години, но когато всички сме заедно и изкажем своето мнение. В дискусия и дебат се раждат добри решения, тогава всички имаме полза от това, а успехите не закъсняват", допълни Илияна Йотова.
Вицепрезидентът пожела ползотворна дискусия с много добри идеи и обеща институциите да предадат и да защитават предложенията на хората пред европейските си партньори.
Дискусията е част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент, с която Агенцията се включва в по-широкия европейски дебат Конференция за бъдещето на Европа. Целта е да се съберат повече идеи и мнения какъв трябва да бъде Европейският съюз през 2050 г.
Дискусията в Босилеград е поредна, в която БТА търси и гласовете на българите извън пределите на страната. На 19 април форум беше организиран в Тараклия – Република Молдова, а на 27 май и в Скопие – Република Северна Македония.
Дискусията може да се проследи онлайн във Фейсбук  и Ютуб .