Докато българските студенти на Острова имат проблеми с финансирането на обучението си, Руската федерация предлага напълно безплатно висше. От Русия с любов. Или да учиш висше без пари и да избираш между 1000 университета и около 200 специалности - това е офертата на Руската федерация.„Преди всичко трябва да кажем, че това е безплатна система на обучение. Това не означава, че всеки, който кандидатства, ще спечели. Най-напред кандидатите трябва да знаят руски език. Наистина може езикът да се учи и в Русия, но тогава първата година ще е за учене на езика”, обяснява Виктор Баженов, ръководител на Представителството на Руссотрудничество в България, цитиран от bTV.

Едва седем са българските младежи, получили финансиране за обучението си от руското правителство миналата година. Сега бройката е увеличена няколко пъти - има общо 50 места за студенти и докторанти.

„Не са чак толкова много. Бихме искали да са повече. Виждаме реална икономическа необходимост и условия. Безусловно това си е инвестиция, но инвестиция в отношенията между нашите страни и тази инвестиция показва, че много от студентите, които са завършили в Русия и сега работят в България, са много известни хора”, допълва Баженов.

Интересът към предложението е голям. Лора е първи курс в УНСС и е една от първите, записали се за програмата. Казва, че ще прекъсне обучението си тук, ако я приемат в руски университет.

„Това ще е една голяма възможност за мен да отида там, защото моите родители и дядо ми са учили в Русия и знам, че образованието там е много добро и е изключителна възможност”, смята момичето.

То знае езика и отговаря на поставените критерии. Казва, че й харесва идеята за живот в Русия. Предпочита Москва или Санкт Петербург.

„Там е нещо огромно, нещо невероятно, това е страна с голяма култура, близка до нашата и изкуството като цяло е нещо, от което се интересувам, с танци се занимавам, гледала съм Балшой балет и бих искала да го гледам отново там”, допълва Лора.