Президентът на Русия Владимир Путин нареди внезапна проверка на боеготовността на войските в Западния и Централния военен окръг. Това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде РИА-Новости. Това са два от най-големите военни окръзи на Русия с щабове в Санкт Петербург и Екатеринбург.
„В съответствие с разпореждане на президента на Русия днес в 14.00 часа московско време са вдигнати по тревога войските от Западния военен окръг, както и военните части, дислоцирани на неговата територия, 2-а армия на Централния военен окръг, командването на Въздушно-космическата отбрана, Въздушнодесантните войски и Военнотранспортната авиация”, каза Шойгу на съвещание в Министерството на отбраната.

По думите му Путин е поръчал проверка на способността на войските за действия в кризисни ситуации, както и при ситуации от терористичен, санитарно-епидемиологичен и техногенен характер.
Проверката ще се проведе от 26 февруари до 3 март на два етапа.
Голяма част от съединенията на Западния военен окръг са дислоцирани в непосредствена близост до границата с Украйна, като в самия Крим, с. Мосрентген, е базирана  27-ма отделна гвардейска мотострелкова Севастополска Червенознаменна бригада. Голяма оперативна група руски войски има и в Приднестровския регион, Молдова, около гр. Тираспол.

В състава на Западния военен окръг има две напълно окомплектовани сухопътни армии, 3 въздушнодесантни дивизии, много съединения и части на морската пехота, ракетни войски, авиация. Като цяло в състава на ЗВО има 2500 съединения и части с около 400 000 бойци и командири, което е 40% от общата численост на въоръжените сили на Руската федерация. Войските на окръга, които имат за задача да охраняват нацианалната сигурност на Русия на западното направление, са снабдени с най-модерно въоръжение и бойна техника.