Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния се разпадна, след като Националната либерална партия обяви, че се оттегля. Причина за решението ѝ станаха разногласията с премиера социалдемократ Виктор Понта относно промени в правителството, предаде Ройтерс.

Либералната партия е вторият по големина член на управляващата коалиция. На 25-и февруари вечерта партията проведе кризисни преговори, за да реши дали да оттегли министрите си от правителството.

Срещата беше кулминация на серия от неразбирателства между двете най-големи политически сили в Румъния. Причината за всичко това се оказаха най-вече назначенията на министри в кабинета, които се борят за позиции преди изборите за Европейски парламент през май и президентските избори в страната, които ще се проведат през ноември тази година.

Първият заместник-председател на Либералната партия Клаус Йоханис съобщи вчера за провал по време на преговорите за смяна на министри.

По думите на кмета на град Сибиу управляващият Социал-либерален съюз съществува единствено на хартия. Самият той е номиниран от страна на Либералната партия за министър на вътрешните работи и вицепремиер, но кандидатурата му беше отхвърлена от социалдемократите. Случилото се доведе до разрив между двете основни партии в коалицията.

Само ден по-рано Понта призова либералите да запазят формулата на управление, но заяви категорично, че Социалдемократическата партия е готова да продължи напред и без либералите.

Тези вътрешни борби се появяват в момент, в който Румъния трябва преди всичко да извлича полза от икономическите си успехи. През последното тримесечие страната е отбелязала икономически растеж от 5,2%.

Анализатори смятат, че правителството на Виктор Понта, което остава с нестабилно мнозинство в парламента, ще успее да се задържи. Това ще се случи с подкрепата на по-малките партии.