Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че не се очаква глобална рецесия, но "това не означава, че тя е напълно изключена", предаде Асошиейтед прес.
В изказване на ежегодната среща на Световния икономически форум днес Георгиева припомни на аудиторията, че МВФ прогнозира ръст от 3,6% за 2022 г., което е "далече от глобална рецесия". Модератор откри дискусията за световната икономика, като попита аудиторията дали има вероятност от рецесия. Повечето от присъстващите около 100 души вдигнаха ръка. По думите на Георгиева перспективите пред света са "малко като времето тук в Давос - хоризонтът притъмня". Тя каза, че предстои "трудна година" и един от големите проблеми е скока в цените на храните, отчасти причинен от войната в Украйна.
Георгиева посочи и редица други предизвикателства, включително повишаването на лихвени проценти, инфлацията, засилващия се долар, забавяне в Китай, климатичната криза и неотдавнашен "труден период" за криптовалутите.
Други говорили пред панела обсъдиха дали Европа ще изпадне в рецесия, след като Европейската централна банка сигнализира, че ще започне да затяга паричната политика.