,,Възраждане" внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който дава възможност на гражданите да участват активно във вземането на важни за страната ни решения. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Предложенията са внесени от парламентарната група и предвиждат да бъде отменен към момента действащ текст, според който референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.
Според вносителите по настоящия закон българските граждани не могат да реализират референдум по въпроса за това дали България да е част от Европейския съюз и НАТО, защото такъв е трябвало да се осъществи преди страната ни да стане член на съюзите.
От „Възраждане“ смятат, че не е редно да се ограничава правото на глас на суверена, не е редно 240 народни представители заедно с членовете на Министерския съвет, които и да са те, да вземат важни решения за поколения българи и да не се дава право по тези решения да бъде чут народът.