Поддържането на контактите с българската общност в Аржентина и съвместните инициативи с България бяха основна тема на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и губернатора на аржентинската провинция Чако Хорхе Капитанич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В Аржентина живеят над 14 хиляди българи или аржентински граждани, потомци на българи. По-голямата част от тях е съсредоточена в провинция Чако.
„Най-голямото богатство на провинция Чако са хората от различни националности. Българската общност е много добре приета в аржентинското общество. Благодаря ви за грижата за представителите на българската общност и подкрепата да пазят българските си корени“, заяви Йотова.
Тя изтъкна, че поддържа непрестанен контакт с представители на българската общност. След като именно българи от Аржентина споделиха с вицепрезидента нуждата си от аудио уроци по български език, Йотова изпрати 250 такива урока до българските общности в испаноговорящи страни. Инициативата беше осъществена благодарение на проф. Венко Кънев и Българското национално радио.
„Стремим се да популяризираме провинция Чако в България“, заяви вицепрезидентът и посочи няколко инициативи, проведени в София. През 2019 г. бяха реализирани три културни прояви, свързани с българската общност в Аржентина – изложба „Обиколка на света за 270 дни“ и едноименен документален филм, който разказва за дългото пътуване на едно българско семейство от България до Аржентина, издаването на български език на книгата „Лекар“ на почитания доктор от български произход Хорхе Мичофф, с предговор, разказващ историята на българската емиграция в Аржентина.
Хорхе Капитанич официално покани вицепрезидента Илияна Йотова да посети в най-скоро време Аржентина, за да разговаря на живо с представителите на българската общност.
На срещата беше изтъкнато доброто сътрудничество между България и Аржентина, които отбелязаха през 2021 г. 90 години дипломатически отношения. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения между България и Аржентина в различни области с неизползван потенциал – образование, наука, технологии, култура, търговия, инвестиции.
Тема на разговора на „Дондуков“ 2 бяха и последствията от войната в Украйна в световен план.