По традиция на 25 май в местността "Костина" в тетевенското село Рибарица ще се състои възпоменателен митинг, посветен на 146-ата годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от най-великите революционери Георги Бенковски. Представители на Национално дружество „Традиция“ с възстановка на място ще пресъздадат последните часове на войводата и верните му спътници, станали жертва на предателство в Тетевенския балкан, съобщават от общинската администрация.
Възпоменанията по повод годишнината от Априлската епопея и смъртта на Бенковски ще започнат още утре, 24 май, с тържествена заря-проверка на площад "Сава Младенов" в Тетевен. Програмата ще започне рано сутринта с детски футболен турнир в спортен комплекс „Тетевен 2009“. После през центъра на града ще премине традиционното шествие, посветено на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. Шествието ще завърши на централния площад, където ще бъдат отличени учители от училищата и детските градини за съществен принос в образователното дело.
Програмата ще продължи с концерт на Радостина Паньова, а в следобедните часове ще се състои изложба на художника Милен Цаков.
В края на деня жители и гости на града ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Събитието ще завърши с тържествена заря-проверка, информират от администрацията.