Единият е ресторантьор, който е напуснал Беларус, когато научил, че ще бъде арестуван заради критики срещу президента Александър Лукашенко. Вторият е бил изправен пред избора да разобличи свои съмишленици опозиционни активисти или да бъде вкаран в затвора. Третият е сигурен, че брат му е бил убит от силите за сигурност на страната. 
Това, което ги обединява, е решимостта им да се съпротивляват срещу Лукашенко, като се бият срещу руските сили в Украйна.
Има беларуси сред хората, които откликнаха на призива на украинския президент Володимир Зеленски към чужди бойци да дойдат в Украйна и да се присъединят към Международния легион за териториална отбрана на Украйна. Предвид високите залози на конфликта, който мнозина възприемат като сблъсък на цивилизации, в който свободата се противопоставя на диктатурата, доброволци се появиха.
Беларусите, които считат украинците за братски народ, са особено чувствителни към тези залози. В началото на войната руските войски използваха територията на Беларус, за да влязат в Украйна и Лукашенко публично подкрепи дългогодишния си съюзник, руския президент Владимир Путин, като го нарече свой „по-голям брат“. Русия, от своя страна, наля милиарди долари за укрепване на икономиката на Лукашенко, която е от съветски тип и е контролирана от държавата, под формата на евтина енергия и заеми.
Беларуските доброволци вярват, че отслабването на Путин ще се отрази и на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. насам и че това ще създаде възможност за свалянето на репресивния му режим и за демократична промяна в страната, чието население е близо 10 милиона души.
Базата на много беларуси е Полша, страна, която се намира на източния фланг на НАТО и граничи с Беларус и Украйна. Тя се превърна в рай за продемократичните беларуски дисиденти, преди да се превърне в такъв и за бежанците от войната в Украйна. 
Някои от бойците вече са в Полша, а други само преминават оттам транзитно по пътя си към Украйна.
„Разбираме, че пътят до свободен Беларус е дълъг и че този път започва в Украйна“, казва Вадим Прокопиев, 50-годишен бизнесмен, който е имал ресторанти в Минск. Той напуснал страната, след като до него достигнал слухът, че ще бъде арестуван, защото публично е упрекнал правителството, че не прави достатъчно за малките бизнеси.
„Когато войната в Украйна в крайна сметка свърши, нашата война тепърва ще започне. Невъзможно е да се освободи Беларус, без да бъдат изтласкани фашистките войски на Путин от Украйна“, каза той.
Прокопиев оглавява поделение, наречено „Пахония“, което през последните дни обучава доброволци. Асошиейтед прес го интервюира, докато той провеждаше обучение, което включваше стрелба с пистолет и други оръжия по стари автомобили в симулация на военни сценарии. Подготовката се ръководеше от бивш полски полицай, който сега е частен инструктор по стрелба.
Прокопиев иска неговите хора да добият важен боен опит и се надява, че някой ден в близко бъдеще ще се появи възможност за демократична промяна в Беларус. Той каза обаче, че за това ще е необходимо бойците като него да са подготвени, а членовете на беларуското общество - да се обърнат срещу Лукашенко. 
През 2020 г. в страната избухнаха протести срещу изборите, които според много хора са били фалшифицирани. Демонстрациите бяха потушени с брутални репресии, което е накарало Прокопиев да осъзнае, че в Беларус не би била възможна „кадифена революция“.
„Властта може да бъде отнета от Лукашенко само чрез насилие“, каза той.
В събота група мъже от друг отряд, „Кастус Калиноуски“, се събраха във Варшава в Беларуския дом, където са натрупани големи купчини със спални чували, постелки и друго оборудване, предназначено да стигне до Украйна. Те седнаха и започнаха да си приказват, похапвайки шоколад и пиейки кафе, в очакване по-късно през деня да бъдат изпратени в Украйна. Повечето не искаха да дават интервюта, защото се опасяваха за сигурността си – своята и тази на семействата си в Беларус. 
Поделението, което официално е част от украинския Международен легион, носи името на лидера на антируско въстание от 19 век, който в Беларус е считан за национален герой.
Един от бойците, които се съгласиха да разкажат за мотивите си, бе 19-годишният Алес, който живее в Украйна от миналата година. Той напуснал Беларус, след като службата за сигурност на страната, която все още се нарича КГБ, го е задържала и го е принудила да разобличи във видеозапис членовете на група за съпротива срещу Лукашенко. Казано му е било, че ако не се подчини, ще бъде арестуван.
Облечен в черно от главата до петите, той призна, че е бил изнервен, когато се е насочил към Украйна. Той разказва, че никога не е преминавал през военно обучение, но че щял се научи да воюва, щом пристигне в Украйна. Все още обаче не знае за колко време и къде ще бъде изпратен.
Той каза, че не отива да се бие само в помощ на Украйна, но и че иска да направи Беларус независим. Алес заяви, че за него е важно хората да разберат, че народът на Беларус е много различен от правителството на Лукашенко.
Това е опасна мисия и няколко доброволци от „Константи Калиновски“ вече са загинали. 
Въпреки това борбата в Украйна може да се окаже по-малко опасна от това да се опитваш да се съпротивляваш срещу Лукашенко у дома, където много активисти са по затворите, където условията са тежки.
Организатор на доброволците от „Кастус Калиноуски“ е 24-годишният Павел Кухта, който вече е воювал в украинския регион Донбас през 2016 г., пострадал е от изгаряния и почти не чува с едното си ухо. Той описа поделението като батальон, което означава, че в него би трябвало да има стотици бойци, но не сподели точния им брой.
Кухта каза, че през 2020 г. неговият полубрат Никита Квирцов е бил открит обесен в гориста местност край Минск. Полицията е констатирала, че няма доказателства за престъпление, но Кухта казва, че той и останалите членове на семейството му са сигурни, че е бил убит, защото се е присъединил към протестите срещу Лукашенко.
Той обаче настоявя, че подкрепата му за Украйна във войната не е мотивирана от стремеж към отмъщение, а само от желанието за борба за демократична промяна.  
„Ако Путин бъде победен, Лукашенко също ще бъде победен“, казва той.
(БТА)
(Николай Велев)