Инвестиция за над 80 милиона лева планира високотехнологичната компания "Интуитив", лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив. Така фирмата ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия, които към момента се произвеждат в Германия и ще разшири развитието си в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Пловдив след проведена там работна среща. 
Инвестицията ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места в Пловдив област, с потенциал да достигнат над 300 в близките няколко години.
Базирана в Сън Вали, Калифорния, компанията "Интуитив" е производител на системи "Да Винчи" за асистирана хирургия. Лекари от цял свят са завършили повече от 10 милиона операции и процедури, използвайки системите. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на производствените мощности на компанията.
Първата фаза на инвестиционния проект бе представена на работна среща в Областната администрация на Пловдив. На срещата са присъствали областният управител Йордан Иванов, директорът на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, кметът на община Първомай Николай Митков, представители на институциите в областта - Регионалната инспекция по околна среда и водите, Басейнова дирекция - Пловдив, "Пожарна безопасност и защита на населението", Регионалната дирекция по горите - Първомай. Освен да се запознаят с инвестицията, срещата бе организирана, за да могат институциите да осигурят максимална бързина и съдействие за изпълнението на проекта, обясниха от пресцентъра.