Част от череп, открит миналото лято от двама каякари в Минесота, ще бъде върнат на индианската общност, след като изследванията установиха, че той е на около 8000 години, съобщи Асошиейтед прес. 
Каякарите открили черепа в пресъхналата река Минесота на около 180 километра западно от Минеаполис, каза шерифът на окръг Ренвил Скот Хейбъл.
Властите предполагат, че намереният череп може да е следа към случай на изчезнал човек или убийство. Хейбъл предава черепа за съдебномедицинска експертиза и ФБР. Съдебномедицинският антрополог използва въглеродно датиране, за да определи, че черепът е на млад мъж, живял между 5500 г. и 6000 г. пр. н. е., каза Хейбъл.
 „За нас беше истински шок, че той е на 8 000 години“, добавя Хейбъл пред общественото радио на Минесота.
 Антропологът установява, че мъжът има вдлъбнатина в черепа си, която „вероятно подсказва причината за смъртта“.
 След като шерифът говори за откритието в сряда и публикува снимката във Фейсбук, действията му са критикувани от представители на индианската общност, които заявяват, че публикуването на снимки на останки на предците им е обидно за тяхната култура.
След бурната реакция, Хабъл заяви, че е премахнал поста си. 
Останките ще бъдат предадени на племенните служители на общността на сиуксите.
Специалистът по културни ресурси на Съвета по въпросите на индианците в Минесота Дилън Гьоч каза в изявление, че нито съветът, нито археологът на щата са били уведомени за откритието, каквото е изискването на законите, които уреждат грижите и репатрирането на останките на индианците.
 Гьоч каза още, че публикацията във Фейсбук „показва пълна липса на културна чувствителност“ и определи останките като „малко парче от историята“.
 Катлийн Блу, професор по антропология в университета на Минесота, каза в сряда, че черепът е от прародител на едно от племената, които все още живеят в района, съобщава „Ню Йорк Таймс“.
Младият мъж вероятно се е прехранвал с лов на елени, риба, костенурки и сладководни миди в малък регион, вместо да преследва бозайници и бизони по време на техните миграции.