Българската академия на науките (БАН) и община Банско ще отбележат 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска с национална научна конференция “В началото бе Историята” и изложба в града. Това съобщиха от БАН.
Честванията ще започнат на 26 май, от 9:30 ч., с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в Банско. Предвидено е националната научна конференция да бъде открита от 10:00 ч., в тържествената зала на читалище “Никола Вапцаров – 1894” с приветствие на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, министър Николай Денков, Неврокопския митрополит Н.В Пр. г. Серафим и кмета на общината инж. Иван Кадев. Във форума историци ще представят последните проучвания върху пътя на големия български будител и труда на живота му – История славянобългарска.
Част от честванията ще бъде и организираната от Централната библиотека на БАН изложба за делото на Паисий, която ще бъде експонирана в читалището по време на конференцията. В 24 постера ще бъдат показани издания на Историята, източници за написването ѝ, както и по-важни изследвания и публикации за нея от български и чужди учени, които се съхраняват във фондовете на ЦБ на БАН.