С торта, балони, гости и много емоции в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Ямбол днес изпратиха трима абитуриенти. Момчетата, лишени от родителски грижи, завършват Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в града.
Семейство, работа, дом – това са мечтите, към които ще се стремят трите момчета, след напускане на социалната институция, споделиха те пред репортер на БТА. Красьо и близнаците Георги и Костадинос, които всички в центъра наричат Коко и Гого, имат и много неизвестни пред себе си. Освен че учат, работят и в строителството. Тримата обаче вярват, че по-доброто предстои.
„Виждам себе си като един успял човек в живота, който да работи и да създаде семейство по-нататък, когато се оправя в живота. Семейството е най-важното“, споделя Георги.
Коко и Гого живеят в Центъра за настаняване от семеен тип в Ямбол от 2015 г. насам. Казват, че от малки са неразделни в различните социални домове и институции. Двамата споделят още, че ще се подкрепят в живота, защото са си „най-важни един на друг“. Искат да останат да живеят в Ямбол, но още не знаят къде. От гимназията по туризъм излизат с професия „помощник- готвач“, но не са сигурни ще успеят ли бързо да си намерят работа по специалността.
Костюмите на трите момчетата за бала са закупени от кмета на Ямбол Валентин Ревански, който днес беше специален гост на тържеството по повод завършването им. „Искам да ви пожелая много успехи и да се реализирате по най-добрия начин. Успехи ще постигнете, само когато се стараете да бъдете най-добрите в това, което правите“, посъветва ги кметът и сподели, че самият той произхожда от бедно семейство.
Центърът за настаняване от семеен тип в Ямбол с е капацитет 12 места, като към момента в него живеят 11 деца и младежи от четири до 18-годишна възраст. С тримата абитуриенти ще го напуснат и три деца, които са осиновени от семейства. Скоро обаче вероятно ще постъпят други деца и младежи, каза директорът Донка Желева.
„Решихме да уважим децата и да ги изпратим, тъй като ние сме тяхното семейство. Това, че завършват средно образование е успех за самите тях, но и за нас. Те стават самостоятелни граждани със собствена професия. Всички се надяваме да се реализират успешно в живота, да могат да са полезни както за себе си, така и за обществото“, каза още директорът на центъра.
На 30 май тримата ямболски абитуриенти, лишени от родителски грижи, ще присъстват на традиционния бал за деца в неравностойно положение, организиран от президента Румен Радев.