Младите пианисти от Китай Луо Земин и Лиу Чанг гостуват на Разградската филхармония. Те ще са солисти на симфоничните концерти на Филхармонията, които ще се състоят днес и на 25 май от 19:00 часа в залата на културната институция в Разград. 
Диригент и на двата концерта е Иван Илиев. От няколко години маестро Илиев е артистичен консултант и диригент на филхармония „Олтения" в румънския град Крайова. „Радваме се, че имаме възможност да предложим на разградската публика съчетание от два концерта с участието на младите изгряващи пианисти“, каза пред журналисти Иван Илиев. Той обясни, че Луо Земин е студент по пиано в класа на проф. Алберт Мамриев и тази година му е последната, в която ще се дипломира със степен бакалавър. Лиу Чанг учи пиано също при проф. Мамриев.
Тази вечер, заедно с Разградската филхармония, Луо Земин ще изсвири Концерт за пиано и оркестър 23 от Моцарт и Симфония 8 „Недовършена“ от Франц Шуберт.
В сряда Лиу Чанг ще изпълни Концерт за пиано и оркестър „Жълтата река“, който, по думите на Илиев, е премиерен за България и първата презентация на произведението ще бъде направена именно в Разград. Концертното изпълнение ще бъде допълнено с две сюити – „Из времето на Холберг“ от Едвард Григ и „Свети Павел“ от Густав Холст. 
Интересното в програмите на двата концерта е, че първият обхваща един период от късния класицизъм и ранния романтизъм, а във втората вечер ще бъдат представени произведения от късния романтизъм и от началото на XX век, посочи Иван Илиев. 
Младите пианисти споделиха, че ще дадат най-доброто от себе си, за да се представят добре и преживяването от концертите да бъде забавно и незабравимо. Лиу Чанг посочи, че публиката ще бъде екзалтирана от изпълнението му, защото самото произведение е много въздействащо. Луо Земин каза, че предпочита да свири произведения от Моцарт, Бетовен и Прокофиев, като едно от любимите му произведения е именно Концерт за пиано и оркестър 23 от Моцарт. В програмата на младите пианисти след Разград са концерти в Германия, планирани са и концерти в Китай.  
Професор Алберт Мамриев, който също е в Разград, разказа, че са изключително благодарни за срещата с оркестъра на Разградската филхармония и за съвместната работа с музикантите. Диригентът Иван Илиев също изрази удоволствието си да се работи с Разградската филхармония и каза, че се надява съвместните им изяви да продължат и занапред.