Инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие „Мелта-90“ АД е в процес на спиране от експлоатация, след като за това още на 20 май бе издадена заповед от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - Враца, съобщават от общинската администрация. 
Както БТА съобщи, през почивните дни отново бяха получени от граждани сигнали за мирис на амоняк. Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова информира, че на място, за да проверяват ситуацията, са били служители на Община Ловеч и на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обяснението на собствениците е, че спирането е продължителен процес, на етапи, а сега са в авариен режим.
Днес в „Мелта-90“ АД работят специалисти от лицензирана фирма за технически надзор, които обследват инсталацията. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен пък ще направи повторно 72-часово измерване на нивата амоняк в атмосферния въздух от 27 май до 30 май т.г. Този път ще се измерват и нивата на шума, посочват още от Община Ловеч.
Хладилната инсталация е изградена в периода 1982 -1988 година. В Ловеч сигналите за миризма на амоняк в района започнаха от 4 май. На 17 май компетентните институции извършиха проверка, която установи теч на амоняк. На няколко места има компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане, която работи с осем тона амоняк.