Шестнайсет личности и организации са номинирани за награда "Русе", която ще бъде връчена тази вечер в Доходното здание в Русе. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град. Номинираните се борят за отличия в две области - "Изкуство и култура" и "Образование и наука".
С награда "Русе" всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе през изминалата година. Отличените с приза ще получат бронзова статуетка, изработена от скулптора Георги Радулов, диплом и парична премия - за индивидуална награда - 500 лева, за колективна - 1000 лева, а за изключителен принос и дългогодишна дейност - 600 лева.
На церемонията, съпътствана с концерт, ще бъде връчена и награда "Млад творец" - за русенски творци в областта на изкуството и културата на възраст до 30 години с високи постижения. Тя е учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума от 600 лева и награден знак, осигурени от тяхното семейство.