Има вероятен случай на остър хепатит при 4-годишно дете, който обаче не може да бъде потвърден заради липсата на ясен причинител. Това заяви за БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), относно изследвания на малкия пациент, който е лекуван в Инфекциозната болница в София.
Тя обясни, че няма потвърден случай, защото не е някакво конкретно заболяване, на което, като се докаже причинителят, и да бъде потвърдено, а е по метода на изключването. 
Христова посочи, че пробите в НЦЗПБ са показали, че при детето няма наличие на петте вида хепатитни вируса, цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, чревните и такива, които причиняват остри респираторни заболявания. Тя уточни, че се изключват и наследствено метаболитни и автоимунни заболявания. По думите на Христова, щом има липса на гореизброените, то следователно се говори за инфекция с неясна етимология.
Директорът на НЦЗПБ обърна внимание, че хепатит се установява след изследвания в лаборатория, които да покажат повишение на чернодробните ензими. Относно острия хепатит с неизяснена етимология тя посочи, че засяга предимно децата до 5-годишна възраст.
Личната хигиена, включваща честото миене на ръце, е най-добрата превенция през лятото срещу чревните вируси. По думите на Христова, в топлите месеци следва да сме внимателни и за инфекции, преносими от кърлежите.