Украинският президент Володимир Зеленски призова днес за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум, събрал в Давос бизнес лидери, представители на правителства и други важни особи, предаде Асошиейтед прес.
Според него, за да бъде спряна агресията на Русия, към санкциите срещу нея трябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички нейни банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании.
"Ето какви трябва да бъдат санкциите: Те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски. По думите на украинския лидер това ще бъде прецедент, който ще работи през следващите десетилетия. В речта си президентът на Украйна настоя всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия.
Зеленски каза още, че Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 милиарда долара месечно. "Ако бяхме покрили сто процента от нашите нужди наведнъж, през февруари, в резултат щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди хора. Ето защо Украйна се нуждае от всички поискани от нея оръжия, а не само от тези, които бяха доставени", заключи украинският президент Володимир Зеленски в своята виртуална реч пред форума в Давос.
В петък страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат 19,8 милиарда долара икономическа помощ на Украйна, за да укрепи тя своите финанси и способността да се защитава сама, припомня АП.
В проявата в швейцарския курортен център участва голяма делегация на украинското правителство. Тази година там не са поканени представители на Русия.