Трябва да търсим баланс за съвместно съществуване с дивите обитатели на природата, каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на въпрос, свързан със сигнал за втора мечка, която се разхожда по улиците на Чепеларе. По думите му, за да се стигне до това животното да влиза в населеното място, вероятно има проблем с дейности, които се случват на територията, която тя естествено обитава. Това са обикновено дърводобив и туризъм, допълни министърът.
Според Сандов най-добрият начин за справяне с проблема е да се осигури достатъчно пространство на мечките като диви обитатели на природата, за да могат те да съществуват. Кафявата мечка е един от опазваните видове и механизмът, който ние развиваме през последните години е, когато има щети върху селскостопанска продукция след оценка от комисия стопанинът да бъде компенсиран за тях. Сандов припомни, че мечката по принцип не е агресивен вид и е почти невъзможно да нападне човек. Това може да стане само ако човекът има дейност, която застрашава малките й, но не вярвам мечките да стигат в населените места заедно с тях, каза министърът.
Министърът коментира, че ако мечката се окаже застрашаваща живота и здравето на хората, има процедура за обстрел, "но обикновено търсим варианти да не се стига до там". Ако в даден район мечките нямат достъп до храна, горските стопанства подхранват с ябълки и други храни, които се оставят по-навътре в дивата природа, за да се завърне там животното, обясни Сандов. Той призова хората да не се притесняват.
Министър Борислав Сандов участва в Пловдив в кръгла маса на тема "Държавни политики и устойчив бизнес" , която се провежда в сградата на  Областната администрация. В нея участват представители на бизнеса в пловдивски регион. Има много нови финансови механизми и европейски политики, изправени сме пред различен тип кризи заради войната и по тези причини започваме редовни срещи с бизнеса по места, каза преди срещата Сандов.