Румъния и САЩ желаят да развият двустранното си партньорство както в областта на използването на ядрената енергия, така и в експлоатацията на газ, нефт и енергия от възобновяеми източници. За тази цел ще бъде изготвен план за действие, стана ясно след среща днес в Двореца Виктория (Министерски съвет) между премиера на Румъния Николае Чука и помощник-секретаря в министерството на енергетиката на САЩ Дейвид М. Тюрк, предаде агенция Аджерпрес.
Енергийната сигурност на Европа и разширяването на гражданската ядрена програма на Румъния са били основните теми на срещата, на която са присъствали и министърът на енергетиката Вирджил Попеску и генералният директор на държавната компания „Нуклярелектрика“ (Nuclearelectrica) Козмин Гица. 
"Искаме да развием стратегическото партньорство със САЩ и в други важни области, като промишлеността, икономиката, научните изследвания и развитието и ядрената енергетика. Румъния е единствената европейска страна, която разполага със северноамериканска ядрена технология. Нуждаем се от нови източници на енергия и има политически консенсус за развитието на ядрените проекти", е заявил на срещата премиерът Николае Чука, цитиран в прессъобщение на румънското правителство.
Изграждането на реактори 3 и 4 в АЕЦ Черна вода, както и ремонтните дейности, които ще бъдат извършени в блок 1, са необходими стъпки за достигане на нивото, което ще гарантира енергийната независимост на Румъния, посочва в прессъобщението. 
Новите проекти, които ще затвърдят този напредък, са свързани с внедряването на малки модулни реактори (SMR - Small Modular Reactor) на базата на технология, собственост на американската компания NuScale. Основните ползи от прилагането на тези решения са свързани с европейската цел за декарбонизация и с високото ниво на сигурност, при което ще се осъществяват инвестициите, посочва румънското правителство.