Зачитането на различията като един от стълбовете на изграждането на общество, в което има място за всички, е отразено в традицията на междурелигиозната толерантност, зачитането на различни религиозни вярвания и насърчаването на свободата и демокрацията в Република Северна Македония, а подкрепата на най-уязвимите във времена на криза са ценности, върху които се задълбочава сътрудничеството между Ватикана и Република Северна Македония. Това е било казано на срещата между папа Франциск и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и последвалата аудиенция на делегацията, която той води във Ватикана за отбелязване на делото на братята Кирил и Методий, съобщават от правителствената пресслужба. 
На срещата между премиера Ковачевски и делегацията от Република Северна Македония с папа Франциск са били споделени послания за надежда и желание за просперитет в периода след пандемията, но и за справяне с най-голямата криза досега, като е било подчертано, че ползотворното сътрудничество с Ватикана ще се задълбочава заради споделените ценности на взаимно разбирателство, подкрепа за най-уязвимите, равенство, толерантност и човешко достойнство.
На аудиенцията при Светия отец, което е едно от централните събития в програмата за възпоменание на живота и великото дело на Светите братя Кирил и Методий, Ковачевски е изразил благодарност за посещението на папа Франциск в страната през 2019 г., което е определено като историческо и е първото посещение на глава на Римокатолическата църква в Република Северна Македония.
По време на разговора е била подчертана „ролята на Светите братя Кирил и Методий, които с мисията си да разпространяват християнството на разбираем за славянските народи език, изпълниха и мисията за свързване на народите на Европа. От установяването на дипломатическите отношения преди 28 години Северна Македония и Ватикана с ангажираност и взаимно уважение градят приятелство, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции и значими личности като Св. св. Кирил и Методий и св. Майка Тереза “, пише в прессъобщението.
На срещата е било приветствана инициативата за подписване на цялостно споразумение (конкордат) между Република Северна Македония и Светия престол за регулиране на статута на Католическата църква в страната и за насърчаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, особено в областта на сътрудничеството между образователните институции и архивите на двете страни.
Премиерът Димитър Ковачевски, придружен от дъщеря си Тамара Ковачевска и делегация на правителството на Република Северна Македония, е на двудневно посещение в Рим и Ватикана в рамките на отбелязването на 24 май, честван в страната като Ден на всеславянските просветители.
В делегацията са включени Буяр Османи - министър на външните работи, Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Бисера Костадиновска -Стойчевска - министър на културата, началникът на кабинета на премиера Мартин Попов, секретарят по комуникации, връзки с обществеността и протокол на премиера Ана Андреева, директорът на Комисията за връзки с религиозните общности Дариян Сотировски, ректорът на Университета „Св. Кирил и Методий” Никола Янкуловски, митрополитите от Македонската православна църква- Охридска архиепископия Пимен Илиевски и Йосиф Тодоровски, Зоран Стоянов от Струмишката епархия на Католическата църква.