Започна аудиенцията на министър‐председателя Кирил Петков и ръководената от него българска делегация при главата на Римокатолическата църква папа Франциск във Ватикана. 
По традиция гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация ще дари изработена от вълна сцена на Рождество Христово, чиито автори са деца от социалния център „Рождество Христово“, създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет „Cor Unum”. Подаръкът е символен. А целта – благотворителност. 
Аудиенцията е част от двудневното посещение на Петков в Рим и Ватикана по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.
Визитата представлява оказване на внимание от главата на Римокатолическата църква към българската държава и българския народ. Същевременно това е признание за големия принос на светите братя Кирил и Методий за световната култура и духовност.
През 1980 г. папа Йоан Павел Втори обявява двамата светци за съпокровители на Европа. С този акт папата славянин отваря широко темата за единството на европейския континент, в който славянските народи имат своето достойно място. 
По традиция Негово Светейшество посреща делегацията в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.