Археологът Александър Минчев е носител на голямата награда „Варна“ за тази година. Отличието му бе връчено днес на официална церемония от зам.-кмета на крайморския град Коста Базитов. По традиция награди „Варна“ се връчват в навечерието на 24 май. През тази година носители на престижното отличие са 28 личности и колективи от сферата на културата, науката и образованието.
Александър Минчев бе отличен за дългогодишната му работа като археолог и цялостния му принос към националната култура в областта на античната и тракийската археология, раннохристиянската история и изкуство.
Сред колективите, които днес получиха отличието, са Драматичният театър „Стоян Бъчваров“, Държавният куклен театър и Варненската опера. Награда „Варна“ получи екипът на Медицинския университет в града, както и два колектива от Военноморското училище. 
В системата на предучилищното и основното образование трима ученици и трима учители получиха индивидуални награди. С престижното отличие бяха удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини, сред които и специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов".