Микс от застаряващи нападатели, млади играчи и треньор, който никога не е печелил нищо - комбинация, която по никакъв начин не предвещаваше, че Милан е способен да спечели скудетото, пише агенция АП след титлата на "росонерите".
Всъщност Стефано Пиоли беше почти уволнен и заменен от Ралф Рангник преди две години, като Милан беше в напреднали преговори с германския треньор, преди да промени решението си.
Това се оказа умен ход, тъй като Пиоли изведе Милан до второ място в Серия А миналата година, а този сезон подобри това постижение с първа титла от 11 години.
"Дължа благодарности на клуба за подкрепата, която винаги ни е позволявала да работим по възможно най-добрия начин, с директори, които винаги говорят с мен и ми се доверяват", каза Пиоли, след като Милан победи Сасуоло с 3:0 снощи и вдигна титлата.
Градският съперник Интер имаше най-добрия състав на хартия, но Пиоли успя да създаде колектив и силен отборен дух. 56-годишният Пиоли успя да извлече най-доброто от своите играчи и заслужено спечели приза за треньор на годината в Серия А.
"Охотно приемам наградата за треньор на годината, но заслугата е на целия отбор", каза той.    Със средна възраст малко над 26 години Милан стана най-младият отбор, спечелил титлата от Серия А. Това става още по-впечатляващо, като се има предвид, че нападателите Златан Ибрахимович и Оливие Жиру увеличават значително средната възраст.
Рафаел Леао беше обявен за играч на сезона в Серия А на 22-годишна възраст. Той асистира и за трите гола за Милан срещу Сасуоло.
"Сега съм различен играч, с повече зрялост, с повече увереност и с отговорността да направя разликата", каза Леао, след като му беше връчена наградата. Съотборниците му, 22-годишните Сандро Тонали и Алексис Салемакерс, също бяха с решаващ принос за спечелването на титлата на Милан, както и Тео Ернандес и Фикайо Томори, които са на 24 години.
"Играчите показаха манталитет, сила и идентичност и нито за момент не се отказаха, каза Пиоли. Това е печеливша комбинация - млади и перспективни играчи и опитни като Ибрахимович и Жиру.
Имено Ибрахимович и Жиру, двамата спечелили почти всичко на клубно и национално ниво, помогнаха за този успех.
Милан беше 11-и в Серия А, когато преподписа с Ибрахимович в края на 2019 година и мнозина се смееха, когато той каза, че ще помогне на Милан да спечели титлата. 40-годишният швед се смя последен.
"Първият ми ден в Милан беше един, днес е съвсем друг", каза Ибрахимович. "Всеки ден правя това, което винаги съм правил, опитвах се да помогна на младите на терена и извън него", каза още шведът.
35-годишният Жиру затвърди реномето си на играч, който бележи решителни голове, като в последния кръг снощи реализира две попадения за шампионския успех над Сасуоло. Преди това вкара два в дербито с Интер и победен гол срещу Наполи.
Ибрахимович също изигра своята роля за победата на Милан срещу Сасуоло, въпреки че влезе  в последните 18 минути. Шведът дръпна мотивираща реч в съблекалнята преди мача.
"Надъхах момчетата, казах им да останат съсредоточени, защото в моменти като тези можете да загубите фокуса и главите си, защото атмосферата беше фантастична. Оставаха ни само 90 минути, за да влезем в историята, за някои това е отмъщение, защото мнозина не вярваха в нас. Бях като във филма Смело сърце", каза Ибрахимович.