Група  от 20 ученици от видинската Професионална гимназия (ПГ) "Проф. д-р Асен Златаров" се включва в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица". Това съобщи за БТА Таня Методиева, водач на групата и учител по физическо възпитание и спорт.  
От началото на годината членовете на клуб "Млад турист" в училището се подготвят за този поход, каза Методиева. Учениците се учиха да сгъват и опъват палатка, запознаха се с това какво ги очаква като условия по време на похода, какви дрехи и обувки да носят, как да се подреждат в походната колона, допълни водачът на групата. Всички участници тръгват отлично подготвени за похода, който продължава една седмица.
На 27 май е стартът и откриването на похода в Козлодуй, втория ден сме в село Софрониево, следват Борован, село Баница, местността Речка и връх Околчица. На 2 юни на връх Околчица  учениците ще участват в Ботевите тържества и ще отбележим 146 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев и неговите четници, каза Таня Методиева.
Участниците в националния поход за 74-ти път ще се преклонят пред трагичната и величествена саможертва на Ботев и неговите четници, вървейки по техните стъпки от козлодуйския бряг до историческия връх Околчица.
Поради извънредната епидемична обстановка в страната през 2020 и 2021 г. инициативата временно бе спряна, но краят на мерките дава възможност за включване в 74-то издание на родолюбивата инициатива, каза още Методиева.