Огромен астероид, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще приближи Земята на 27 май, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на НАСА, съобщава „Лайв сайънс“. 
Астероидът ще премине безопасно покрай планетата ни със скорост 47 200 мили в час.
Обектът, наречен 7335 (1989 JA), ще прелети на около 4 милиона километра или почти 10 пъти средното разстояние между Земята и Луната. Но предвид огромния размер на астероида (1,8 км в диаметър) и относително непосредствената близост до Земята, НАСА  го класифицира като „потенциално опасен“, което означава, че може да нанесе огромни щети на нашата планета, ако е в орбитата на Земята.
Според НАСА, 7335 (1989 JA) е най-големият астероид, който се приближава до Земята тази година. Учените смятат, че той се движи с около 47 200 мили в час (76 000 км/ч) или 20 пъти по-бързо от куршум. 
До 23 юни 2055 г. обектът няма да бъде толкова близо до Земята, както след няколко дни.
Астероидът е един от над 29 000 близки до Земята обекти, които НАСА проследява всяка година и е категоризиран „Аполо“ - астероиди, които обикалят около Слънцето, докато периодично пресичат орбитата на Земята. 
НАСА следи отблизо обекти като този и наскоро стартира мисия, за да тества дали потенциално опасни астероиди могат един ден да бъдат отклонени от курса си, за да не се сблъскат със Земята. 
През ноември 2021 г. НАСА изстреля космически кораб, наречен „Тест за двойно астероидно пренасочване (DART), който да се сблъска челно с астероида „Диморфос“( Dimorphos) през есента на 2022 г. Сблъсъкът няма да унищожи астероида, но може да промени орбиталния му път.